::TQ kWn2::

Rabu, Jun 08, 2011

Ibu Vs BF

Dulu…saat ini lar yg dinanti2kan smpi tbwk2 dlm mimpi..menyusukan insan bgelar Anak..alhamdulillah..ALLAH swt telah mengubah mimpiku menjadi kenyataan…SYUKUR!!

Semangat utk aku DF nih dtg tanpa disengajakan..alhamdulillah..workmate aku seorg yg sgt2 mencintai BF nih..die teruja sehingga aku turut tjebak dlm dunia susu ibu..setiap kali info yg die dpt..aku akan dsekolahkan same..die adalah SARA umi ZARA..yes!!!die la penyuntik semangat aku selain laling yg tcinta..mereka b2 adalah pusat sumber BF bgerak aku…hehhe..awal peknen aku tlah didedahkan dgn pelbagai cete best ibu2 yg fully BF…tu yg wat aku mengelinjat n meronta2 utk turut same merasai nikmat nih…

Tp,ape yg bleh aku share dsini…Pengalaman yg aku lalui mungkin xsesukar ibu2 yg menyusukan anak2 mereka ttp…bg aku…bkn senang nk jd senang..yup!!aku diuji…mungkin btol org2 tua ckp..xseme urusan kite dpermudahkan…aku ttp bsyukur kpd Allah swt cz bby Nuh seorg yg cukup memahami ibunyer yg cpt emosi dgn dugaan…bile ingt2 balik…SEDEY sgt2…

Ari pertama aku menyusukan bby Nuh adalah tpt jam 1.30pm..bygkan btape lamenye bby Nuh kelaparan..hmmm….b4 BF,kami wat skin 2 skin..uishhhh..indahnye detik tuh…selama aku di hospital..aku d uji dgn nips yg kecil+susu xkuar..aduh!!!sedey sgt2..bygkan lar bby Nuh tu xkenyang..hish..tp,ape yg xsyoknye..ade ler nurse yg offer FM…aku xsalahkan die gak..maybe die kesian bby Nuh kelaparan..tp ape yg aku xleh trime adalah…kAte support susu ibu..huh!!!alhamdulillah..time nih aku masih kuat semangat …cube n cube…kt spital aku da mule pam wpun setitik 2 jew susu yg kuar…aku cube utk bg bby Nuh susu aku..

Sampai je uma,aku nekad n kuatkan semangt g urut kasik susu kuar..time tuh hy linangan air mata yg kuar cz tlalu kesiankan bby Nuh yg da 2 ari xcukup susu..laling bkeras xmo kasik FM…alhamdulillah,pas balik urut..susu mula kuar..n aku xsabar2 nk susukn bby Nuh..siang mlm aku cube susukan die..

Aku diduga lagi..almost 2wiks aku menderita ngn prob “nipple crack”..erk..sib bek gak aku da de stok EBM (xbyk sgt la..tp masih leh cvr utk 2-3 ari) tp,ble stok da xtercvr..aku mule tensen..mane nk cvr ble pk aku da mule nk g klas..n time nih la susu mule drop..yer…aku sgt2 stress…siang mlm menangis cz frust ngn nips n kesiankn bby Nuh..seme org aku nk marah cz xmemahami aku…tp,aku bsyukur cz dkurniakan seorg suami yg amat “berILMU” ttg susu ibu…die la yg sggp wat ape sj utk aku n bby..n yg paling aku xpcaye…die sggp carikan bby Nuh ibu susuan..mulenye aku xstuju pendam dlm ati je cz EGO..aku nak HY AKU yg SUSUKAN BBY NUH..tp,ble pk kebaikan n kate2 semangat laling..aku redha..ini lar jln tbaik wat aku n bby Nuh..

Aku bsyukur sgt2..tengsss kak ija..kerana willing nk jadik ibu susuan bby Nuh..insyaallah..kami akan jg hubungan ini…kamu sgt2 baik kak…hy Allah yg mampu mbalasnya…kerana susu akk gak la bby Nuh kekenyangan n makin bam2…makin ari makin kuat anakanda kite tuh menyusu..bygkan di usia die br 20ari..die da menom 5oz + DF lg..haish…tp,ini lar keindahan yg aku lalui setelah bgelar ibu…now,aku da mule mengumpul stok EBM n bjaya DF bby Nuh…yes!!!

Ilmu sj xmemadai utk kite bjuang dlm penyusuan nih..semangat+sabar sgt2 penting…buang jauh2 pasaan tensen tuh…n yg paling utama..kene byk bkorban demi insan tcyg ;)

skang bby Nuh da bam2 haaa....


2 ulasan:

umi zara berkata...

huhu...semaNGAT....kita same2 sekola ye laling....

~SuSuMaSaM~ berkata...

hehehhe...tengsss darl..aku sgt2 hargai..hahah..yer..skola utk menambah ilmu didada hokey ;)